Archiwum sierpień 2016


sie 27 2016 Jaka jest zasada działania kostkarki do...
Komentarze: 0

Jednym z urządzeń gastronomicznych dostępnych na rynku są kostkarki do lodu. Najważniejszą zaletą tego rodzaju urządzeń jest ich pełna automatyzacja.

W jaki sposób powstaje lód

Przez urządzenie przepływają kolejne warstwy wody i są schładzane poprzez specjalną płytkę. W ten sposób ulegają one zamrożeniu. Proces ten oczywiście nie jest jednorazowy, a jest ciągły i kostki lodu powstają stopniowo. Płytka w kostkarce nachylona jest pod pewnym kątem, a gdy płytka osiąga odpowiednią grubość to automat powoduje zwolnienie plastra lodu, który powstał. Następnym krokiem powstawania kostki lodu jest przepuszczenie jej przez siatką pod napięciem. Dzięki temu lód cięty jest na niewielkie porcje. Proces ten przeprowadza się do momentu kiedy kontener zostanie całkowicie wypełniony. Kostki lodu mogą topnieć a oczywiście przy tej okazji powstaje woda.
Dlatego też wszystkie kostkarki do wody wyposażone są w specjalne zawory spustowe przez, które odprowadza się wodę z dna pojemnika.

Jeśli chodzi o ustawienie wielkości kostek to oczywiście jest to możliwe, można je zarówno zwiększać jak i zmniejszać w zależności od preferencji. Każda kostkarka do lodu wyposażona jest specjalne pokrętło, które właśnie do tego celu służy.