Komentarze: 0
Dobrze wyposażona kuchnia jest podstawowym warunkiem wygodnego i sprawnego gotowania. Jest wiele rodzajów sprzętów kuchennych, które są niezbędne dla każdego kucharza, amatora lub zawodowca.
Patelnie i garnki
Najważniejsze, by były dobrej jakości. Lepiej posiadać kilka sztuk sprzętu z wyższej półki, niż zawalać szafki kuchenne miernymi produktami. Dobry garnek powinien posiadać wielowarstwowe dno, co pozwala skrócić czas gotowania i uniknąć przypalania potraw. Patelnia używana w kuchni powinna mieć nieprzywieralną powłokę.
Zwłaszcza w cukiernictwie precyzja podczas odtwarzania przepisu jest bardzo ważna i może zaważyć na efekcie końcowym. Dlatego zestaw rozmaitych kuchennych miarek powinien znajdować się w każdej kuchni. Można zakupić jedną miarkę, która posiada wiele podziałek do odmierzania różnych produktów.
Przyprawniki
Przyprawy to podstawa smacznej kuchni. Decydują o smaku i charakterze dania. Dobry kucharz powinien mieć ich pod ręką całą gamę. Dlatego bardzo przydatny w kuchni może okazać się przyprawnik - rodzaj półki mieszczący nawet kilkadziesiąt pojemników z przyprawami. Można wybrać model obrotowy, ułatwiający sięganie po poszczególne pojemniki. Dobrze wyposażona kuchnia powinna posiadać wszystko, co niezbędne do sprawnego gotowania. Przestrzeń w niej jest zazwyczaj dość ograniczona, dlatego lepiej kupować narzędzia i urządzenia wielofunkcyjne, na których można wykonywać wiele czynności na raz.