Komentarze: 0
Chrupiące ciasto, ciągnący się ser, zapach świeżych ziół i soczystych pomidorów – to wszystko kojarzy się z jednym – pysznym, okrągłym plackiem serwowanym niemalże na całym świecie. Pizza, bo o niej mowa smakuje najlepiej w pizzerii i to jeszcze włoskiej.
Domowa nie znaczy gorsza
Upieczenie domowej pizzy wcale nie musi oznaczać, że będzie ona gorsza w smaku od tej z lokalu gastronomicznego. Wystarczy wybrać najlepszej jakości składniki do jej przyrządzenia oraz wdrożyć kilka sekretów uzyskania idealnej pizzy. Przede wszystkim pamiętajmy, by sos został położony jako pierwszy i nie zdominował jej smaku. Ponadto wybierajmy zawsze dobry ser, który nie jest nasycony domieszkami sztucznych tłuszczów.
Ale najważniejsze jest pieczenie… Tutaj warto zapamiętać, że pizzę trzeba piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku, a jeśli marzymy o chrupiącym spodzie i grubym cieście to warto skorzystać z idealnego udogodnienia, jakim jest blaszka do pizzy.
Idealnie uformowana
Formy do wypieku świetnie sprawdzają się w przygotowywaniu tego tradycyjnego, włoskiego przysmaku w warunkach domowych. Pozwalają uzyskać idealnie okrągły kształt i pożądaną grubość ciasta a do tego doskonale dbają o wypieczenie spodu. Jeżeli chcemy upiec dużą pizzę warto wybrać blaszkę do pizzy o jak największej średnicy. Nieprzywierająca powłoka pozwala łatwo wyjąć wypiek z formy i jeszcze gorący podać na stół.