Kategoria

Wyposażenie kuchni


cze 26 2017 Niezbędnik kuchenny
Komentarze: 0

miarki kuchenneDobrze wyposażona kuchnia jest podstawowym warunkiem wygodnego i sprawnego gotowania. Jest wiele rodzajów sprzętów kuchennych, które są niezbędne dla każdego kucharza, amatora lub zawodowca.

Patelnie i garnki

Najważniejsze, by były dobrej jakości. Lepiej posiadać kilka sztuk sprzętu z wyższej półki, niż zawalać szafki kuchenne miernymi produktami. Dobry garnek powinien posiadać wielowarstwowe dno, co pozwala skrócić czas gotowania i uniknąć przypalania potraw. Patelnia używana w kuchni powinna mieć nieprzywieralną powłokę.

Miarki kuchenne do cukerni

Zwłaszcza w cukiernictwie precyzja podczas odtwarzania przepisu jest bardzo ważna i może zaważyć na efekcie końcowym. Dlatego zestaw rozmaitych kuchennych miarek powinien znajdować się w każdej kuchni. Można zakupić jedną miarkę, która posiada wiele podziałek do odmierzania różnych produktów.

Przyprawniki

Przyprawy to podstawa smacznej kuchni. Decydują o smaku i charakterze dania. Dobry kucharz powinien mieć ich pod ręką całą gamę. Dlatego bardzo przydatny w kuchni może okazać się przyprawnik - rodzaj półki mieszczący nawet kilkadziesiąt pojemników z przyprawami. Można wybrać model obrotowy, ułatwiający sięganie po poszczególne pojemniki. Dobrze wyposażona kuchnia powinna posiadać wszystko, co niezbędne do sprawnego gotowania. Przestrzeń w niej jest zazwyczaj dość ograniczona, dlatego lepiej kupować narzędzia i urządzenia wielofunkcyjne, na których można wykonywać wiele czynności na raz.

lis 26 2016 Wyposażenie restauracyjnej kuchni: piece...
Komentarze: 0

piece konwekcyjno paroweOd czego zależy sukces w gastronomii? Każdy restaurator zdaje sobie sprawę z tego, że choć wystrój i lokalizacja odgrywają ogromną rolę, to na dłuższą metę najistotniejszy okazuje się smak potraw. Jeśli te są aromatyczne i zaskakują nietypowymi połączeniami, klient z pewnością do nas wróci. Jeśli jednak chcemy mu zaserwować potrawy najwyższej jakości, musimy zadbać nie tylko o zatrudnienie doświadczonego kucharza, ale również o właściwe wyposażenie kuchni.


Kuchnia – serce restauracji?

 

Do restauracji przychodzimy przede wszystkim po to, żeby zjeść coś smacznego. Jeśli potrawy są nijakie i mdłe, szybko rezygnujemy z przychodzenia do takich miejsc. Bardzo często winę za nieciekawe smaki ponosi nie tyle kucharz, co restaurator, który nie zapewnił personelowi właściwych warunków pracy.

Jeśli chcemy odnieść sukces w gastronomii, musimy pamiętać, że sercem restauracji jest kuchnia – właściwie wyposażona umożliwia przygotowanie smacznych, aromatycznych dań.


Czy warto zainwestować w piece konwekcyjno-parowe?

 

Najczęściej popełnianym błędem jest kupowanie do kuchni na zapleczu standardowego, przeznaczonego do użytku domowego sprzętu AGD. Ten nie daje sobie rady w tak specyficznych warunkach pracy jak restauracja. Tutaj konieczne będą wysokiej jakości piece konwekcyjno parowe, które umożliwiają przygotowanie dowolnej potrawy i mogą przez cały czas pracować na pełnych obrotach. Piec konwekcyjno-parowy to w restauracji konieczność!

wrz 21 2016 Ważne wykorzystanie frytkownic
Komentarze: 0

frytownice gastronomiczneFrytkownice gastronomiczne są urządzeniami wykorzystywanymi w wielu punktach gastronomicznych, a także dla użytku prywatnego. Urządzenia te są bardzo przydatne.

Frytkownica nie tylko do lokalu z frytkami

Legenda frytkownicy gastronomicznej narodziła się w małych lokalach umiejscowionych najczęściej w pobliżu dworców autobusowych i pociągowych. Jednak urządzenie to wcale nie jest jedynie przeznaczone do tego typu miejsc. Wręcz przeciwnie, doskonale przydaje się w większości lokali gastronomicznych, nawet tych wysokiej klasy. To sposób na przygotowanie chrupiących, smażonych potraw, nie tylko ziemniaków.

Co możemy przygotować we frytownicy gastronomicznej?

Frytownice gastronomiczne doskonale nadają się do przygotowania takich potraw jak:

*chrupiące kawałki mięsa, na przykład kurczaka,

*dobrze wysmażona ryba,

*idealne do przygotowania faworków, pączków na przykład z okazji Wielkiego Czwartku,

*rumiane placki ziemniaczane, racuchy.

Zalety frytkownic i frytownic gastronomicnzych

Proces smażenia z użyciem frytkownic i frytownic jest znacznie szybszy i dokładniejszy niż w przypadku użycia tradycyjnej patelni. Zmniejszone jest także ryzyko oparzenia w wyniku użytkowania rozgrzanego tłuszczu.

sty 22 2016 Praktyczne pojemniki GN
Komentarze: 0

Każdy lokal gastronomiczny potrzebuje wielu naczyń. Do gotowania, do pieczenia, podtrzymywania temperatury, do mrożenia. Zajmują dużo miejsca, nie zawsze pasują do siebie. Rozwiązaniem są pojemniki GN, czyli standaryzowane pojemniki dla gastronomii. Pasują do wszystkich urządzeń gastronomicznych, są przystosowane do działania temperatur bardzo niskich i bardzo wysokich.

 

Rodzaje pojemników GN

 

Pojemniki GN mają określoną wielkość. Podstawowa to 1/1, co oznacza, że naczynie ma dł. 530 mm, 325 mm szerokości i 200 mm wysokości. Pozostałe są pochodną tego rozmiaru.

Najczęściej pojemniki wykonane są z:

 

stali nierdzewnej 18/10 – to wysokiej jakości stal odporna na działanie temperatur ujemnych i dodatnich, nie ulega korozji, odporna na działanie kwasów, bardzo szerokie zastosowanie,

poliwęglanu – czarnego lub przeźroczystego, chronią przed przenikaniem zapachów, odporne na temperaturę, doskonale nadają się do ekspozycji potraw,

z polipropylenu – bardzo dobre do przechowywania żywności,

z porcelany – nadają się do zapiekania i serwowania dań,

z melaminy – do serwowania potraw.

 

Wszystkie pojemniki GN są łatwe do utrzymania w czystości, co ułatwia sprostanie wymaganiom Sanepidu.

Wybierając pojemniki, najlepiej wybierać jednego producenta, choć wymiary są standaryzowane, to mogą się różnić wykończeniem brzegów. Jedne są zaokrąglone, inne bardziej kwadratowe. Trudniej je wtedy włożyć jeden do drugiego, będą zajmować więcej miejsca.


sty 19 2016 Jakość ma znaczenie
Komentarze: 0

Mówi się, że złej baletnicy przeszkadza nawet rąbek u spódnicy. Może to i prawda. Jednak jak to w życiu bywa - nic tak naprawdę nie jest proste, jasne i klarowne. Jeżeli przełożyć to powiedzenie na język gastronomii, można by powiedzieć, że dobry kucharz ugotuje wszystko przy użyciu dowolnego sprzętu, natomiast zły kucharz zawsze znajdzie okazję do narzekań. Jednak - choć mogłoby się wydawać, że to dość rozsądne i bardzo logiczne podejście - tak w gruncie rzeczy wcale nie jest. Oczywiście, w gotowaniu ważne są umiejętności. Są nawet bardzo ważne. Jednak nie są jedyną rzeczą istotną w sztuce gotowania. Sztuce przecież trudnej i niezwykle złożonej. Jeżeli poważnie myślimy o biznesie w branży gastronomicznej powinniśmy zacząć zdawać sobie sprawę z tego, jak istotne jest wyposażenie gastronomii. Oczywiście, gotować można na wszystkim i w każdych warunkach. Ale żeby gotować dobrze, potrzebujemy nie tylko dobrej jakości produktów, z których wyczarowywane będą kolejne dania, ale również dobrej jakości sprzętu gastronomicznego.

 

Bo jakość ma znaczenie

 

Jakość naprawdę ma znaczenie. Zwłaszcza w tak wymagającej branży, przy wciąż wzrastającej świadomości kulinarnej Polaków. Dlatego nie oszczędzajmy na wyposażeniu naszej restauracji. Jeżeli próbujemy oszczędzać na czymś tak istotnym - z całą pewnością nie osiągniemy zakładanego sukcesu.