Archiwum 19 stycznia 2016


sty 19 2016 Jakość ma znaczenie
Komentarze: 0

Mówi się, że złej baletnicy przeszkadza nawet rąbek u spódnicy. Może to i prawda. Jednak jak to w życiu bywa - nic tak naprawdę nie jest proste, jasne i klarowne. Jeżeli przełożyć to powiedzenie na język gastronomii, można by powiedzieć, że dobry kucharz ugotuje wszystko przy użyciu dowolnego sprzętu, natomiast zły kucharz zawsze znajdzie okazję do narzekań. Jednak - choć mogłoby się wydawać, że to dość rozsądne i bardzo logiczne podejście - tak w gruncie rzeczy wcale nie jest. Oczywiście, w gotowaniu ważne są umiejętności. Są nawet bardzo ważne. Jednak nie są jedyną rzeczą istotną w sztuce gotowania. Sztuce przecież trudnej i niezwykle złożonej. Jeżeli poważnie myślimy o biznesie w branży gastronomicznej powinniśmy zacząć zdawać sobie sprawę z tego, jak istotne jest wyposażenie gastronomii. Oczywiście, gotować można na wszystkim i w każdych warunkach. Ale żeby gotować dobrze, potrzebujemy nie tylko dobrej jakości produktów, z których wyczarowywane będą kolejne dania, ale również dobrej jakości sprzętu gastronomicznego.

 

Bo jakość ma znaczenie

 

Jakość naprawdę ma znaczenie. Zwłaszcza w tak wymagającej branży, przy wciąż wzrastającej świadomości kulinarnej Polaków. Dlatego nie oszczędzajmy na wyposażeniu naszej restauracji. Jeżeli próbujemy oszczędzać na czymś tak istotnym - z całą pewnością nie osiągniemy zakładanego sukcesu.