Archiwum styczeń 2016


sty 22 2016 Praktyczne pojemniki GN
Komentarze: 0

Każdy lokal gastronomiczny potrzebuje wielu naczyń. Do gotowania, do pieczenia, podtrzymywania temperatury, do mrożenia. Zajmują dużo miejsca, nie zawsze pasują do siebie. Rozwiązaniem są pojemniki GN, czyli standaryzowane pojemniki dla gastronomii. Pasują do wszystkich urządzeń gastronomicznych, są przystosowane do działania temperatur bardzo niskich i bardzo wysokich.

 

Rodzaje pojemników GN

 

Pojemniki GN mają określoną wielkość. Podstawowa to 1/1, co oznacza, że naczynie ma dł. 530 mm, 325 mm szerokości i 200 mm wysokości. Pozostałe są pochodną tego rozmiaru.

Najczęściej pojemniki wykonane są z:

 

stali nierdzewnej 18/10 – to wysokiej jakości stal odporna na działanie temperatur ujemnych i dodatnich, nie ulega korozji, odporna na działanie kwasów, bardzo szerokie zastosowanie,

poliwęglanu – czarnego lub przeźroczystego, chronią przed przenikaniem zapachów, odporne na temperaturę, doskonale nadają się do ekspozycji potraw,

z polipropylenu – bardzo dobre do przechowywania żywności,

z porcelany – nadają się do zapiekania i serwowania dań,

z melaminy – do serwowania potraw.

 

Wszystkie pojemniki GN są łatwe do utrzymania w czystości, co ułatwia sprostanie wymaganiom Sanepidu.

Wybierając pojemniki, najlepiej wybierać jednego producenta, choć wymiary są standaryzowane, to mogą się różnić wykończeniem brzegów. Jedne są zaokrąglone, inne bardziej kwadratowe. Trudniej je wtedy włożyć jeden do drugiego, będą zajmować więcej miejsca.


sty 21 2016 Czy dzisiaj możemy kupić syfony do bitej...
Komentarze: 0

Któż, z nas nie lubi słodkich deserów okraszonych delikatną nutą słodkiej bitej śmietany? Jednak, co zrobić by nasze domowe desery posiadały ten sam smak, jaki możemy spotkać w najlepszych kawiarniach i restauracjach. Dostępne w sklepach dozowniki w sprayu nawet nie zbliżają się do tego optymalnego i wyważonego smaku, a ręczne przygotowanie bitej śmietany wymaga dobrej precyzji i choć odrobiny doświadczenia kulinarnego. Nie mówiąc już o kłopocie z jej nakładaniem i masą rzeczy do umycia. Czy istnieje jakiś innych sposób na ten puszysty rarytas?

 

Moc syfonu

 

Sekret tkwi w wykorzystaniu pewnego urządzenia, którego używa się specjalnie w tym celu. Syfon do bitej śmietany był już znany naszym mamom i babciom, jednak z czasem jego użycie zaczęło zanikać, głównie ze względu na brak w sklepach nabojów do jego prawidłowego zastosowania. Jednak dzisiaj bez problemu możemy dostać różne odmiany tego urządzenia oraz części do jego prawidłowego wykorzystania. Znajdziemy go na wielu aukcjach internetowych, choć możemy go spotkać również w różnych supermarketach.

 

Dostępne syfony do bitej śmietany możemy znaleźć w różnych rozmiarach, a ich wykonanie ma wpływ na ostateczną cenę urządzenia. Różnorodność modeli pozwala na wybór tańszego syfonu wykonanego z plastiku, jak również w wersjach profesjonalnych używanych przez cukierników.


sty 19 2016 Jakość ma znaczenie
Komentarze: 0

Mówi się, że złej baletnicy przeszkadza nawet rąbek u spódnicy. Może to i prawda. Jednak jak to w życiu bywa - nic tak naprawdę nie jest proste, jasne i klarowne. Jeżeli przełożyć to powiedzenie na język gastronomii, można by powiedzieć, że dobry kucharz ugotuje wszystko przy użyciu dowolnego sprzętu, natomiast zły kucharz zawsze znajdzie okazję do narzekań. Jednak - choć mogłoby się wydawać, że to dość rozsądne i bardzo logiczne podejście - tak w gruncie rzeczy wcale nie jest. Oczywiście, w gotowaniu ważne są umiejętności. Są nawet bardzo ważne. Jednak nie są jedyną rzeczą istotną w sztuce gotowania. Sztuce przecież trudnej i niezwykle złożonej. Jeżeli poważnie myślimy o biznesie w branży gastronomicznej powinniśmy zacząć zdawać sobie sprawę z tego, jak istotne jest wyposażenie gastronomii. Oczywiście, gotować można na wszystkim i w każdych warunkach. Ale żeby gotować dobrze, potrzebujemy nie tylko dobrej jakości produktów, z których wyczarowywane będą kolejne dania, ale również dobrej jakości sprzętu gastronomicznego.

 

Bo jakość ma znaczenie

 

Jakość naprawdę ma znaczenie. Zwłaszcza w tak wymagającej branży, przy wciąż wzrastającej świadomości kulinarnej Polaków. Dlatego nie oszczędzajmy na wyposażeniu naszej restauracji. Jeżeli próbujemy oszczędzać na czymś tak istotnym - z całą pewnością nie osiągniemy zakładanego sukcesu.