Archiwum 22 stycznia 2016


sty 22 2016 Praktyczne pojemniki GN
Komentarze: 0

Każdy lokal gastronomiczny potrzebuje wielu naczyń. Do gotowania, do pieczenia, podtrzymywania temperatury, do mrożenia. Zajmują dużo miejsca, nie zawsze pasują do siebie. Rozwiązaniem są pojemniki GN, czyli standaryzowane pojemniki dla gastronomii. Pasują do wszystkich urządzeń gastronomicznych, są przystosowane do działania temperatur bardzo niskich i bardzo wysokich.

 

Rodzaje pojemników GN

 

Pojemniki GN mają określoną wielkość. Podstawowa to 1/1, co oznacza, że naczynie ma dł. 530 mm, 325 mm szerokości i 200 mm wysokości. Pozostałe są pochodną tego rozmiaru.

Najczęściej pojemniki wykonane są z:

 

stali nierdzewnej 18/10 – to wysokiej jakości stal odporna na działanie temperatur ujemnych i dodatnich, nie ulega korozji, odporna na działanie kwasów, bardzo szerokie zastosowanie,

poliwęglanu – czarnego lub przeźroczystego, chronią przed przenikaniem zapachów, odporne na temperaturę, doskonale nadają się do ekspozycji potraw,

z polipropylenu – bardzo dobre do przechowywania żywności,

z porcelany – nadają się do zapiekania i serwowania dań,

z melaminy – do serwowania potraw.

 

Wszystkie pojemniki GN są łatwe do utrzymania w czystości, co ułatwia sprostanie wymaganiom Sanepidu.

Wybierając pojemniki, najlepiej wybierać jednego producenta, choć wymiary są standaryzowane, to mogą się różnić wykończeniem brzegów. Jedne są zaokrąglone, inne bardziej kwadratowe. Trudniej je wtedy włożyć jeden do drugiego, będą zajmować więcej miejsca.